
Toekomstvaste toestemmingsvraag
Legt u al toestemmingskeuzes van patiënten vast? Waarschijnlijk wel. Het zou zonde zijn als al die toestemmingskeuzes verloren gaan als u Mitz gaat gebruiken. Gelukkig hoeft dat niet. U kunt die toestemmingskeuzes overzetten naar Mitz. Om dat mogelijk te maken, is het slim om nu al te checken of uw toestemmingsvraag toekomstvast is. Dit maakt de overstap later makkelijker.
De toekomstvaste toestemmingsvraag
Mitz gebruikt de toekomstvaste toestemmingsvraag. Deze vraag voldoet aan de juridische eisen en houdt rekening met toekomstige aanpassingen en aanvullingen. De toekomstvaste toestemmingvraag is zo geformuleerd:
Toekomstvaste toestemmingsvraag
JA I Ik geef wel toestemming aan onderstaande zorgorganisatie om mijn gegevens te delen met andere zorgaanbieders zoals weergegeven in bijgevoegde Mitz patiëntenfolder.
Nee I ik geef geen toestemming aan onderstaande zorgorganisatie om mijn gegevens te delen met andere zorgaanbieders zoals weergegeven in bijgevoegde Mitz patiëntenfolder.
De vraag is geformuleerd zonder restricties. Dit maakt de vraag toekomstvast.
Een voorbeeld van een restrictie:
De toestemming geldt voor een beperkte lijst van zorgaanbieders in de regio. Deze lijst kan later uitgebreid worden, maar dan moet er opnieuw een toestemmingsvraag gesteld worden. Zo’n toestemmingsvraag is niet toekomstvast.

Tip bij het checken van uw toestemmingsvraag
De belangrijkste tip:
Zorg dat er geen restricties in de vraag voorkomen. Restricties kunnen op verschillende manieren voor komen. Voorbeelden van een restrictie:
- … gegevens alleen delen met de huisarts
- … gegevens alleen delen met ziekenhuis X
- … alleen medicatie en laboratoriumuitslagen
- … gegevens alleen delen met zorgaanbieders in de regio
Zorg dat de vraag zo breed mogelijk gesteld wordt. En dat het informatiemateriaal dat ook is.
Wilt u voorbeelden gebruiken?
Voeg dan het woord bijvoorbeeld toe. Door dit woord – of een variant daarop te gebruiken – voorkomt u dat het restrictief en dus beperkend is.

Met Mitz is het mogelijk om al bestaande toestemmingkeuzes over te zetten naar Mitz. Dit heet migreren. Om toestemmingskeuzes te migreren moet aan een aantal voorwaarden worden voldoen. Door de toekomstvaste toestemmingsvraag goed in te zetten, is de kans groot dat de toestemmingskeuzes te migreren zijn.
Zodra u gebruik wilt gaan maken van Mitz, bekijken we met een juridische impactscan of migratie mogelijk is.