Afbeelding
Toestemming vragen

Mitz als onderdeel van de toestemmingsketen

Mitz is als online toestemmingsvoorziening onderdeel van de toestemmingsketen. Om medische gegevens tussen zorgaanbieders uit te kunnen wisselen is vaak toestemming van de patiënt nodig. De patiënt kan in MijnMitz toestemmingskeuzes vastleggen. De zorgaanbieder kan via de Mitz Connector bij Mitz controleren of de patiënt toestemming heeft gegeven om gegevens uit te wisselen met een andere zorgaanbieder.

Zorgeloos toestemming regelen

Afbeelding
Lorem ipsum dolor sit amet

Een portaal voor vastlegging en beheer toestemmingskeuzes van patiënten

Afbeelding
Lorem ipsum dolor sit amet

Beschikbaar voor alle zorgaanbieders en leveranciers die met gegevensuitwisseling te maken hebben

Afbeelding
Doel

Geeft de patiënt regie

Afbeelding
h

Het architectuurmodel

Een burger gaat naar de website MijnMitz voor het vastleggen en beheren van zijn toestemmingskeuzes. De burger kan ook samen met zijn zorgverlener de toestemmingkeuzes in MijnMitz vastleggen.

De toestemmingskeuzes worden opgeslagen in Mitz. Mitz bestaat uit een aantal componenten die verder toegelicht worden bij ‘Componenten van Mitz’.

Zorgaanbieders kunnen gebruik maken van Mitz via een Mitz Connector. De Mitz Connector verzorgt de koppeling tussen Mitz en de zorgaanbieder. Via de Mitz Connector kan een zorgaanbieder controleren of een patiënt toestemming heeft gegeven voor het uitwisselen van medische gegevens met een andere zorgaanbieder.

Het XIS van de zorgaanbieder kan verschillende Mitz-functionaliteiten bieden. Zo kan de zorgaanbieder optimaal gebruik maken van Mitz.

De daadwerkelijke uitwisseling van gegevens verloopt niet via Mitz. Dit regelt de zorgaanbieder via een uitwisselingssysteem (US).

Afbeelding
iPad

Componenten van Mitz

Uit deze componenten bestaat Mitz:

 • Toestemmingsapplicatie MijnMitz
  Het portaal voor burgers
 • Toestemmingsregister
  De plek waar de toestemmingskeuzes opgeslagen worden
 • Abonnementenregister
  Hierin geeft een zorgaanbieder aan dat er een dossier van die patiënt is
 • Autorisatieserver
  Voor het vastleggen van de identiteit van een zorgverlener die samen met een patiënt een toestemmingskeuze vastlegt
 • Toestemmingscatalogus
  Hierin staat het overzicht van alle toestemmingsmogelijkheden

Gerelateerde berichten

Hoe werkt Mitz?

Pagina
Krijg een inkijkje in hoe Mitz werkt. Bekijk het filmpje hieronder om te zien hoe Mitz in de praktijk gebruikt wordt. En kom erachter uit welke onderdelen de toestemmingsketen bestaat en welke Mitz-co [...]
Lees meer over Hoe werkt Mitz?

Mitz Afsprakenstelsel

Pagina
Het Mitz Afsprakenstelsel beschrijft waar partijen aan moeten voldoen om gebruik te kunnen maken van Mitz. In het Mitz Afsprakenstelsel staan afspraken, eisen en procedures voor het veilig, betrouwbaa [...]
Lees meer over Mitz Afsprakenstelsel

Het laatste nieuws

Pagina
Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom Mitz? Meldt u dan aan voor onze nieuwsbrief of lees onderstaande nieuwsberichten. [...]
Lees meer over Het laatste nieuws