Mitz is een online toestemmingsvoorziening. In Mitz leggen burgers toestemmingskeuzes vast voor elektronische gegevensuitwisseling tussen zorgaanbieders. Met toestemming kunnen zorgaanbieders het medisch dossier van de burger beschikbaar stellen aan een andere zorgaanbieder van die burger.

Mitz regelt het toestemmingsbeheer voor zorgaanbieders.

Mitz is er voor:

  • alle zorgaanbieders in Nederland die elektronisch medische gegevens uit willen wisselen
  • alle burgers in Nederland met een BSN

Het gebruik van Mitz is gratis voor zorgaanbieders en burgers.

Leveranciers kunnen een bijdrage vragen voor het gebruik van Mitz. Bijvoorbeeld door de XIS-leverancier of de leverancier van een Mitz Connector.

Mitz voldoet aan alle geldende wetten en regels. Op het gebied van privacybescherming en rechten van de burger zijn dit de AVG, WGBO en de Wabvpz. Op het gebied van beveiliging voldoet Mitz aan de NEN 7510, 7512 en 7513.

De Stichting Gemeenschappelijke Voorzieningen voor Zorgcommunicatie (home - GVvZ ) is verantwoordelijk voor Mitz. De Stichting heeft de uitvoering van Mitz ondergebracht bij VZVZ Servicecentrum. 

Stichting GVvZ heeft de verwerkersverantwoordelijkheid voor Mitz.  

Nee, het gebruik van Mitz is voor zorgaanbieders of burgers niet verplicht. 

Nee, Mitz wisselt zelf geen medische gegevens uit.

In Mitz staan alleen de toestemmingskeuzes die bepalen of zorgaanbieders medische gegevens uit mogen wisselen. Een uitwisselingssysteem zorgt voor de uitwisseling van gegevens.

Mitz bewaakt het medisch beroepsgeheim. Alleen met toestemming van de patiënt in Mitz mag het beroepsgeheim worden doorbroken. De systemen van de zorgaanbieders - inclusief de uitwisselingssystemen - bewaken dat alleen de noodzakelijke gegevens worden uitgewisseld. 

Een Mitz Connector is de aansluiting tussen het systeem van de zorgaanbieder en Mitz. Hierdoor wordt het voor een zorgaanbieder mogelijk om de functionaliteiten van Mitz te gebruiken.

Een MC-leverancier levert de Mitz Connector.

In het Mitz Afsprakenstelsel staat uitgebreid beschreven welke functionaliteiten Mitz biedt voor de verschillende doelgroepen: burger, zorgaanbieder, MC-leverancier en XIS-leverancier. 

De technische documentatie staat in het Mitz Afsprakenstelsel. Hier vindt u implementatiehandleidingen, PvE’s en verdere (technische) informatie.

Een zorgaanbieder maakt haar patiënten bekend bij Mitz als de zorgaanbieder Mitz gaat gebruiken. Dit gaat op basis van BSN. 

Deze aanmeldingen worden vastgelegd in het abonnementenregister van Mitz. Deze informatie is nodig om de zorgaanbieder te kunnen informeren. Bijvoorbeels als een patiënt een toestemmingskeuze voor de zorgaanbieder heeft gemaakt. 

In Mitz worden geen medische gegevens bijgehouden en ook niet welke gegevens de zorgaanbieder van de patiënt heeft.

Nee, in beroepsrichtlijnen van zorgaanbieders is vastgelegd welke specifieke medische gegevens uitgewisseld mogen worden tussen welke zorgaanbieders. 

Nee, de zorgverlener moet ook een behandelrelatie hebben. Dit is in de moderne systemen ook vastgelegd. Het is illegaal om in een systeem een patiëntdossier te openen en te bekijken als er geen behandelrelatie is.

De zorgaanbieder maakt voor de toestemmingsregistratie gebruik van Mitz. Net zoals de zorgaanbieder ook een ander systeem gebruikt voor de registratie van de medische gegevens.

De toestemmingskeuze van de patiënt - in dit geval NEE - wordt vastgelegd in Mitz. Zodat er geen gegevens aan zorgaanbieders beschikbaar kunnen worden gesteld.

Nee, Mitz gaat alleen over toestemming voor het delen van gegevens tussen medisch professionals. Mochten in de toekomst daar andere organisaties aan toegevoegd worden, zoals bijvoorbeeld de GGD, dan zal ook daar separaat toestemming voor moeten worden gegeven door de patiënt.

Nee. 

Mitz biedt zorgaanbieders de mogelijkheid om namens een patiënt een toestemmingskeuze vast te leggen. Hiervoor moet een knop ingebouwd zijn in het eigen systeem van de zorgaanbieder. Je kunt  alleen een toestemmingskeuze vastleggen als er in het eigen systeem een behandelrelatie is geregistreerd op basis van wettelijke eisen. Ook mag het alleen op verzoek van en samen met de patiënt. 

Daarnaast kan in een spoedsituatie namens de patiënt toestemming voor 72 uur worden vastgelegd via de zogenaamde dossier raadpleegknop. De patiënt moet de huisartsenpost of spoedpost daar ter plekke toestemming voor geven als de patiënt hiertoe in staat is. Na 72 uur vervalt de toestemming. Iedere actie wordt gelogd en de patiënt krijgt er een melding van in MijnMitz.

MijnMitz is het portaal waar burgers toestemmingen kunnen vastleggen en beheren. 

MijnMitz gebruikt DigiD als inlogmethode.

Op dit moment is dat DigiD Midden (2-factorauthenticatie). De Autoriteit Persoonsgegevens schrijft voor dat het beveiligingsniveau van het authenticatiemiddel eIDAS-hoog (DigiD Midden) moet zijn. Dit is nog niet breed beschikbaar. Zodra DigiD Substantieel breed beschikbaar is in Nederland, zal MijnMitz dat niveau ook gaan vereisen.

MijnMitz:

  • voldoet aan de richtlijnen van digitale toegankelijkheid (WCAG)
  • is geschreven op B1-niveau
     

Op Steffie helpt je verder! is een MijnMitz-module beschikbaar met toegankelijke uitleg over het delen van medische gegevens.

Ja, burgers kunnen bellen en mailen met de infolijn Mitz. De contactgegevens hiervoor staan op | Mitz.

In MijnMitz is het mogelijk om meldingen aan te zetten. Hiermee kan een burger regelen dat MijnMitz een melding geeft zodra er iets gewijzigd is. Deze meldingen kunnen ook per mail ontvangen worden.

Onderteken op MijnVZVZ.nl de benodigde overeenkomsten. Let daarnaast op de communicatie van de XlS-leverancier.

Ja, VZVZ biedt ondersteuning op verschillende manieren. VZVZ levert communicatiematerialen voor patiënten en medewerkers in de zorgpraktijk. Dit zijn folders, maar ook teksten voor de website. 

Ook XIS-leveranciers en RSO’s kunnen ondersteunen bij de aansluiting. Vanuit VZVZ zijn Mitz-implementatieadviseurs beschikbaar. U kunt via het contactformulier ondersteuning aanvragen.

In veel gevallen is het overzetten (migreren) van toestemmingskeuzes mogelijk. Voor huisartsen en apotheken kan een toestemmingskeuze voor het LSP naar Mitz worden overgezet, dit wordt verzorgd door de XIS-leverancier. Voor andere toestemmingskeuzes wordt door Mitz een juridische beoordeling gedaan om te bepalen of en hoe deze toestemmingskeuzes kunnen worden overgezet. 

Zodra u een uitnodiging ontvangt van VZVZ kunt u de overeenkomsten tekenen op mijnvzvz.nl. VZVZ is de uitvoerder van Mitz. Wilt u de overeenkomsten alvast inzien? Bekijk ze in het Mitz Afsprakenstelsel. 

Zorgaanbieders hebben een belangrijke rol in het informeren van hun patiënten over Mitz. Als zorgaanbieder moet u uw patiënten informeren dat u meedoet met Mitz. En dat toestemmingskeuzes in het vervolg rechtstreeks in Mitz vastgelegd kunnen worden. Mitz heeft hier verschillende ondersteunende communicatiematerialen voor beschikbaar. Deze vindt u in de Mitz-webshop.

Zodra een groot gedeelte van de zorgaanbieders in Nederland meedoet met Mitz, zal VZVZ ook landelijke campagnes verzorgen over het belang van toestemming en Mitz.

Mitz biedt een Mitz-toolbox aan met verschillende materialen zoals een poster voor in de wachtkamer en een informatiefolder. Ook biedt Mitz bijvoorbeeld standaardteksten aan die zorgaanbieders kunnen gebruiken op hun website.

Deze materialen zijn te vinden in de Mitz-webshop. Deze webshop is bereikbaar via MijnVZVZ.nl.

Een zorgaanbieder kan namens een patient een toestemmingskeuze bij Mitz vastleggen met behulp van het eigen XIS. Hoe dit precies in het XIS eruit ziet, bepaalt de leverancier zelf. Natuurlijk stelt Mitz wel eisen aan de werking en informatieverstrekking. Uw leverancier kan u meer vertellen over hoe Mitz wordt ondersteund.

De zorgaanbieder zorgt dat wordt voldaan aan de wet- en regelgeving met betrekking tot de beveiligingsnormen voor de zorg: NEN 7510, NEN 7512 en NEN 7513. Dat is conform het besluit elektronische gegevensverwerking door zorgaanbieders. De zorgaanbieder hoeft hiervoor zelf geen certificering te doen, maar stelt vast of de Mitz-koppelvlakken in de jaarlijkse NEN-certificering van de MC-leverancier zijn meegenomen.

In een patiëntportaal kan een link geplaatst worden naar MijnMitz. Dit zelfde geldt voor een PGO (persoonlijke gezondheidsomgeving). 

Mitz regelt het toestemmingsbeheer. Nuts regelt de uitwisseling van gegevens, waarbij Nuts de toestemmingskeuzes in Mitz kan gebruiken.

In Volgjezorg kan een burger een toestemmingskeuze vastleggen voor de huisarts en apotheek. Deze wordt doorgegeven aan deze zorgaanbieder. De zorgaanbieder moet deze keuze nog steeds zelf handmatig verwerken in het eigen systeem. Met Mitz hoeft dit niet meer. Ook is de toestemmingskeuze direct actief. Mitz neemt de registratie van toestemmingskeuzes over van Volgjezorg. Dit onderdeel van Volgjezorg gaat dan ook stoppen.

Volgjezorg blijft wel gebruikt worden om burgers te informeren welke medische gegevens zijn uitgewisseld via het Landelijk Schakelpunt (LSP).

Het VZVZ Servicecentrum voert het beheer van Mitz uit. Dit doen ze in opdracht van Stichting Gemeenschappelijke Voorzieningen voor Zorgcommunicatie. Lees hier meer over op home - GVvZ

Bent u journalist of een andere vertegenwoordiger van de media? Lees dan hier waar u meer informatie vindt en hoe u in contact kunt komen. U vindt hier onder andere de mediakit van Mitz. 

Dit kunt u doen via het contactformulier of door een mail te sturen naar info@mitz-toestemming.nl.  in