
Abonneren & notificeren
Zorgaanbieders zijn aangesloten op Mitz als ze een abonnement hebben voor een of meerdere patiënten. Voor die patiënt(en) wordt een notificatie gestuurd als er iets wijzigt in de toestemmingskeuzes. Het beschikbaar stellen van een dossier door de zorgaanbieder gebeurt op het moment dat de zorgaanbieder een abonnement neemt op wijzigingen van toestemmingen voor die patiënt(en). Anders geformuleerd is het beschikbaar stellen van het dossier de trigger voor het krijgen van een abonnement op de notificaties. Dit proces noemen we abonneren en notificeren.

Hoe werkt abonneren en notificeren?
1. De zorgverlener opent het dossier van een patiënt of maakt een nieuw dossier aan.
2. Als het dossier beschikbaar wordt gesteld door middel van een abonnement ontvangt het zorginformatiesysteem (XIS) van de zorgaanbieder notificaties bij nieuw vastgelegde of gewijzigde toestemmingskeuzes.
3. Dit abonnement wordt opgeslagen in het toestemmings- abonnementenregister van Mitz.
4. Zodra de patiënt een toestemmingskeuze bepaalt of wijzigt via MijnMitz, stuurt Mitz een notificatie via het uitwisselingssysteem naar hetzorginformatiesysteem van de zorgaanbieders, die een abonnement hebben.
5. De zorgverlener weet dankzij de notificatie dat de patiënt een toestemmingskeuze heeft bepaald of gewijzigd in MijnMitz. Daardoor is zichtbaar met welke andere categorie zorgaanbieders gegevens gedeeld mogen worden.
6. In MijnMitz ziet de patiënt welke zorgaanbieder een abonnement heeft op zijn/haar toestemmingskeuzes.

Inzage voor de patiënt
Een patiënt ziet in MijnMitz onder de tab Checken & Volgen welke zorgaanbieders zijn/haar toestemmingskeuzes volgen of gevolgd hebben. Met andere woorden: het is voor een patiënt zichtbaar welke zorgaanbieders een abonnement op zijn/haar toestemmingskeuzes hebben. Iedere patiënt kan via MijnMitz instellen dat hij per e-mail een melding krijgt als een nieuw abonnement van een zorgaanbieder actief wordt of wijzigt. Bijvoorbeeld als een van zijn zorgaanbieders het dossier beschikbaar stelt via Mitz of als er een abonnement wordt afgenomen. Ook ziet de patiënt onder de tab Checken & Volgen welke zorgaanbieders in Mitz gecheckt hebben welke zorgverleners gecontroleerd hebben of de patiënt toestemming gegeven heeft om zijn/haar gegevens te delen en of dat wel of niet was toegestaan.
Voorbeeld
Een patiënte bepaalt haar toestemmingskeuzes voor de categorie ‘Ziekenhuizen, medische centra en klinieken’. Zorgaanbieders in deze categorie die zijn aangesloten op Mitz én een dossier hebben aangemeld van deze patiënte ontvangen automatisch een notificatie in hun zorginformatiesysteem.
Als de patiënte voor ‘JA’ heeft gekozen, dan worden haar behandelgegevens beschikbaar gesteld aan andere zorgaanbieders die haar behandelen en geautoriseerd zijn om deze gegevens te mogen bekijken.
Als de patiënte voor ‘NEE’ heeft gekozen, mogen geen gegevens uitgewisseld worden. Als de patiënte geen keuze heeft geregistreerd, mogen geen gegevens uitgewisseld worden.
Advies
We adviseren u als zorgaanbieder om altijd contact op te nemen met de leverancier van uw zorginformatiesysteem om na te gaan hoe de functionaliteit is ingericht en of u zelf nog iets moet
doen.