Reden genoeg voor FarMedvisie om deze, door veel ggz-instellingen en brancheorganisatie De Nederlandse ggz gewenste, stap te zetten, benadrukt Marlous Flier, strategisch manager bij FarMedvisie: “Ons idee was: als wij het initiatief nemen, zullen andere partijen binnen de ggz volgen. Zo ontstaat de kritieke massa die nodig is voor een succesvolle toepassing van Mitz in heel Nederland”
GGZ Friesland werkt samen met FarMedvisie binnen het lopende project Kickstart Medicatieoverdracht in Friesland. In dit project brengen meer leveranciers en zorgaanbieders de standaard Medicatieproces in de praktijk; inmiddels is versie 9.3 (MP9) beschikbaar. Deze standaard moet databeschikbaarheid ondersteunen op onderdelen zoals medicatieafspraak, medicatietoediening en medicatieverificatie.
“Wij zijn blij met de komst van MP9, waarvan in het tweede kwartaal van 2026 via Kickstart Medicatieoverdracht een bredere uitrol wordt voorzien,” zegt Flier. “We hebben het gedachtengoed achter MP9 al in 2015 verwerkt in onze applicatie, uiteraard in overleg met de ontwikkelaars van de standaard. Zo voorkomen we dat we iets bouwen dat uiteindelijk niet werkt.”
Toestemming centraal geregeld
Flier benadrukt dat het regelen van toestemming een belangrijk onderdeel is van digitale gegevensuitwisseling. Daar komt Mitz in beeld. “Nu moet een behandelaar bijvoorbeeld toestemming voor een cliënt vastleggen in het EPD én opnieuw in het EVS. Daarnaast komen er steeds meer aparte toedienapplicaties bij, waarvoor je dan nóg een keer toestemming zou moeten vragen aan dezelfde cliënt. De grote toegevoegde waarde van Mitz is dat dit op één centrale plek kan worden vastgelegd door de patiënt of cliënt zelf en altijd kan worden aangepast.”
Bergman vult aan dat veel leveranciers en zorgaanbieders wachten op een duidelijke use case. “Voor een generieke functie als Mitz is het juist andersom: je hébt een kritieke massa nodig om een goede use case te creëren. FarMedvisie wilde niet langer wachten op de rest van de sector. Zij geloven in de werking van Mitz en het is geweldig dat zij als eerste IT-aanbieder in de ggz deze stap hebben gezet.”

Deze mogelijkheid is volgens Flier zeker ook voor zelfstandig behandelcentra en zelfstandig psychiaters – binnen de ggz de grootste gebruikersgroep van Farmedvisie - een hele mooie oplossing. “Zij werken vaak zonder uitgebreid EPD waarin toestemmingen kunnen worden vastgelegd. Maar juist deze doelgroep is lastig te bereiken voor praktijktesten. Daarom roepen we hen op om mee te doen. Het is geen grote stap, maar het maakt wel dat je als zorgverlener klaar bent voor de toekomst.”
Mitz-ready
FarMedvisie heeft inmiddels met succes het acceptatieproces bij VZVZ doorlopen en is officieel ‘Mitz-ready’. In het najaar van 2025 wil het bedrijf ook de zogenoemde dossierhoudersknop integreren (hiermee kun je als dossierhouder toestemming voor een cliënt of patiënt vastleggen). “We verwachten in oktober 2025 een gecontroleerde livegang met GGZ Friesland,” vertelt Flier.