
Toestemmingskeuzes in Mitz
Patiënten kunnen via MijnMitz.nl hun toestemmingskeuzes voor de uitwisseling van medische gegevens voor zorgdoeleinden vastleggen. De toestemming van de patiënt bepaalt of een zorgaanbieder gegevens elektronisch beschikbaar mag stellen aan een andere zorgaanbieder. Op het moment dat een zorgaanbieder een behandelrelatie heeft, houdt deze een dossier bij. Alleen in het kader van een behandeling mag een andere zorgverlener vragen om deze gegevens te delen.

De toestemmingsmogelijkheden
Een rechtsgeldige toestemmingsvraag moet specifiek én begrijpelijk zijn geformuleerd. Voor alle soorten gegevensuitwisselingen tussen zorgaanbieders bestaat een toestemmingsvraag. Zo kan de patiënt weloverwogen bepalen waar deze wel of geen toestemming voor geeft.
Om zo’n toestemmingsvraag specifiek genoeg én begrijpelijk te formuleren, moet deze bestaan uit deze
componenten:
• De zorgaanbieder die de gegevens mag delen: per categorie of een individuele zorgaanbieder in een categorie. Bijvoorbeeld alle ziekenhuizen of een specifiek ziekenhuis.
• Het soort gegevens dat wordt gedeeld: een ziekenhuis kan alleen de samenvatting van het patiëntendossier en de behandelgegevens beschikbaar stellen. Een apotheek alleen medicatie-gegevens.
• Met wie de gegevens mogen worden gedeeld: per categorie zorginstelling, bijvoorbeeld apotheekzorg. Iedere toestemmingsmogelijkheid is een unieke combinatie van deze drie componenten.
De patiënt heeft zo keuzevrijheid en kan bijvoorbeeld bepalen dat medicatiegegevens bij zijn apotheek wel met andere apotheken gedeeld mogen worden, maar niet met verpleegzorg.

De toestemmingskeuzes
Zolang de patiënt nog geen keuze heeft bepaald voor een toestemmingsmogelijkheid, betekent dit een ‘nee’ bij het verzoek tot uitwisseling. Er mogen dan geen gegevens gedeeld worden. De patiënt kan per toestemmingsmogelijkheid bepalen of er wel of geen gegevens gedeeld mogen worden. Ook kinderen en jongeren onder de 16 jaar kunnen in samenspraak met hun ouder/voogd hun toestemmingskeuzes bepalen in MijnMitz.
De patiënt helpen met het vastleggen van zijn keuzes
Uitgangspunt is dat de patiënt zelf de toestemmingskeuzes vastlegt met MijnMitz. In het geval dat iemand die nog niet gedaan heeft, bijvoorbeeld omdat deze nog niet bekend was met MijnMitz, geen DigiD heeft of niet zo digivaardig is, kan de zorgverlener of een geautoriseerde zorgmedewerker
de patiënt hierbij helpen.